27 kleine eilanden

op .

In 1974 besloten 27 kleine Deense eilanden een vereniging op te richten: Sammenslutningen af Danske småøer (SaDS). Reden was onder anderen dat door een gemeentelijke hervorming deze eilanden hun zelfstandigheid verloren. Zo'n vereniging kon de belangen van alle eilanden behartigen en zorgen voor een duidelijk spreekbuis.

Taarten bakken

op .

TaartcollageEten maken heb ik altijd al graag gedaan. Maar goed, een beetje laborant wil graag dingen bij elkaar mengen en dan zien wat het resultaat is. Maar mijn taartenbakkunsten zijn pas goed tot uiting gekomen hier in Denemarken. Snel kwam ik er achter dat je een taart hier niet bij de bakker koopt. Nee, taarten maak je zelf. En niet alleen voor verjaardagen maar voor elke gelegenheid. Ook als je iemand 's middags voor een kopje koffie uitnodigd, zorg je ervoor dat er taart, een kringle of iets dergelijks op de tafel staat. Ook als we bij elkaar komen op de kinderopvang, sportclub, in het dorpshuis, straatbarbecue etc. zorgen we dat we iets lekkers meenemen.

Een beetje standaard is een bakplaat met daarop een grote vierkante taart die in kleinere vierkante stukken gesneden wordt. Je neemt de bakplaat mee, zet het op tafel met een mes erbij, een stapel servetjes en iedereen snijd een stuk af naar wens. Sinds een paar jaar zijn ook de cupcakes hier niet meer weg te denken en ik vind het geweldig om de kleine taartjes te versieren met gekleurde toppings en te bestrooien met sterretjes, hartjes of hagelslag.