Taarten bakken

op .

TaartcollageEten maken heb ik altijd al graag gedaan. Maar goed, een beetje laborant wil graag dingen bij elkaar mengen en dan zien wat het resultaat is. Maar mijn taartenbakkunsten zijn pas goed tot uiting gekomen hier in Denemarken. Snel kwam ik er achter dat je een taart hier niet bij de bakker koopt. Nee, taarten maak je zelf. En niet alleen voor verjaardagen maar voor elke gelegenheid. Ook als je iemand 's middags voor een kopje koffie uitnodigd, zorg je ervoor dat er taart, een kringle of iets dergelijks op de tafel staat. Ook als we bij elkaar komen op de kinderopvang, sportclub, in het dorpshuis, straatbarbecue etc. zorgen we dat we iets lekkers meenemen.

Een beetje standaard is een bakplaat met daarop een grote vierkante taart die in kleinere vierkante stukken gesneden wordt. Je neemt de bakplaat mee, zet het op tafel met een mes erbij, een stapel servetjes en iedereen snijd een stuk af naar wens. Sinds een paar jaar zijn ook de cupcakes hier niet meer weg te denken en ik vind het geweldig om de kleine taartjes te versieren met gekleurde toppings en te bestrooien met sterretjes, hartjes of hagelslag.


Afgelopen week was het kerstversieringdag op school van mijn zoon. (Groot)ouders werd gevraagd iets lekkers te bakken, de school zou zorgen voor koffie en thee. Tijdens de koffiepauze stonden er verschillende taarten en koekjes op tafel. Heel feestelijk allemaal. Muffins, chocoladecake, kruidencake, koekjes met dropstukjes noem maar op. Heerlijk om de verschillende lekkernijen te proeven en ideeën op te doen voor de volgende bakronde.

De dag erna werd er in het gemeenschapshuis geoefend voor Lucia. 12 kinderen oefenen liedjes die op Lucia-avond ten gehore gebracht zullen worden in het kerkje van Lundø. Aangezien ik niet kan zingen (ik heb zelfs een zangverbod thuis) besloot ik bij te dragen met een wat lekkers. Chocolademuffins met een sinaasappeltopping, versierd met hagelslag en warme chocolademelk.

Mijn Deense schoonvader is van oorsprong banketbakker en heeft zelfs een paar maanden stage gelopen in Nederland. Helaas kreeg hij een meelallergie en moest zijn bakkerij van de hand doen. Na een paar jaar mijn bankkunsten gevolgd te hebben, besloot hij dat ik zijn oude banketbakkerschriftjes mocht hebben. En nu heb ik dus nog mee inspiratie voor koekjes, chocolaatjes en andere lekkernijen.

Op de foto hierboven een verzameling van taarten en koekjes van de afgelopen twee jaar.