27 kleine eilanden

op .

In 1974 besloten 27 kleine Deense eilanden een vereniging op te richten: Sammenslutningen af Danske småøer (SaDS). Reden was onder anderen dat door een gemeentelijke hervorming deze eilanden hun zelfstandigheid verloren. Zo'n vereniging kon de belangen van alle eilanden behartigen en zorgen voor een duidelijk spreekbuis.

Sinds de jaren '60 trokken mensen weg van de eilanden en in de jaren '70 werd in een rapport bekend gemaakt dat alle eilanden met minder dan 500 bewoners binnen niet al te lange tijd volledig ontvolkt zouden zijn. Ook dat was een reden voor de eilanden om een vereniging op te richten om samen een manier te vinden om de totale ontvolking tegen te gaan. Heeft de vereniging nut gehad? Ja! Door de jaren heen heeft de vereniging veel goede wil ervaren van de politiek en de eilanderbewoners zijn er nog steeds!

De eilanden ligt verspreidt rond in Denemarken. Sommige zijn minder groot en hebben ongeveer 850 inwoners, andere eilanden zijn echt klein en hebben minder dan 10 bewoners. Ook de afstand naar het vaste land kan verschillen. Anholt ligt het meest ver weg met een vaartijd van 3 uur. Venø ligt een steenworp vanaf het vaste land met een vaartijd van 2 minuten. En speciaal is het eiland Mandø waar geen veerboot vaart maar tractor-getrokken bussen op gezette tijden van het vaste land naar het eiland rijden en weer terug. Zelf rijden kan ook maar een goede kennis van het getij is een vereiste.

Soms bezoek ik wel eens een eiland en ik weet niet of het aan de zilte lucht ligt of aan de veerboot maar je voelt je zorgen van je afglijden zodra je het vaste land achter je laat. Wie droomt van een rustig leven, met de natuur op de drempel, stilte en zou echt eens moeten overwegen of het wonen op een eiland niet dát is wat men zoekt. Een eiland biedt niet een uitgebreidt cultureel leven met restaurants, theater en uitgebreide inkoopmogelijkheden. Maar daarentegen vind men een hechte gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Je kunt meedoen met de verschillende sociale arrangementen, of als je dat liever hebt, gewoon op jezelf zijn. Wie kinderen heeft en twijfelt of een eiland wel het juiste is voor hun kinderen moet eens het bijzondere verhaal lezen van Ursula Weidemann en Hans Haenel (tekst op aanvraag verkrijgbaar). Tien jaar geleden verhuisden zij met hun zoon, toen tien dagen oud, naar Drejø. Ze hebben er geen dag spijt van gehad.

Wie meer wil weten over Sammenslutningen af Danske småøer kan klikken op deze link en wie meer informatie wil over het leven op een eiland kan hier veel informatie vinden: Bliv øBo