Emigreren naar Denemarken in deze tijd

Emigreren naar Denemarken in deze tijd.

Door: Jolanda van der Veer.

In december 2012 is mijn man na lange jaren in dienst te zijn geweest ontslagen door de crisis. Het jaar daar op, in april 2013 volgde ik. De langdurige problemen binnen de kinderopvang zorgde ervoor dat mijn baan niet meer nodig was. En daar stonden we dan. Man een aantal salarissen mee en ik 2 maanden met 5000 euro voor omscholing.

Onze interesse in het buitenland is eigenlijk altijd al aanwezig geweest. Mijn man werkte al internationaal en ik heb ook in het buitenland gewoond.

Na 2 maanden begonnen we de problemen op de arbeidsmarkt in Nederland zelf te ondervinden. Als we werden uitgenodigd waren we 1 van de 500 sollicitanten. Een speld in de hooiberg en gewoon geluk hebben. Maar het geluk bleef uit en na 300 sollicitaties werden we toch wel moedeloos. Met onze berekeningen , zouden we in december 2015 uit de ww. komen en in de bijstand. Dit zagen we echt niet zitten.

We zijn over de grenzen gaan kijken en na een zoektocht over diverse landen hebben wij besloten om te gaan werken en wonen in Denemarken. Deze keuze kwam niet zomaar. Ons doel was, waar zijn er nog kansen voor ons en voor onze zoon van 13 jaar? Waar zijn de woon en werkomstandigheden nog zo, waar je je nog prettig voelt? Maar vooral kunnen wij weer een leven opbouwen waarin we werken om te leven? Alles hebben we opgezocht over Denemarken. Hoe werkt het sociaal stelsel, hoe werkt de belasting, hoe zit het met de karakters van de Denen t.o.v. buitenlanders. Hoeveel Nederlanders wonen er?

Sociale media en internet gaven een scala aan mogelijkheden.

Wat wij zeer belangrijk vonden is dat wij ook een stabiele omgeving van wonen en werken konden opbouwen voor onze zoon. Waar moest hij op school? Met Engels is hij net begonnen en Deens weet hij helemaal niets van. Ik heb mijn 5000 euro die ik meekreeg van mijn vorige baas, besteed aan een taalstudie Deens. Nu zijn wij met zijn drieën bezig om de beginselen te leren. In november 2013 zijn wij afgereisd naar Denemarken. We wilden nu met eigen ogen zien of dit ook is wat we wilden. De sfeer proeven en we hoopten op gesprekken met Denen. Dit bezoek bevestigden onze verwachtingen.

Mijn man is begonnen met solliciteren. Het grote struikelblok blijkt toch de taal te zijn. Internationale banen zijn meer een mogelijkheid en daarin zijn er heel veel kansen. We hebben ook onze diploma’s laten legaliseren en een apostille stempel bij de rechtbank erop laten zetten. Dit was erg belangrijk zeker gezien ik weer in de kinderopvang wil gaan werken. Deens leren is vooral de eerste prioriteit voor deze beroepskeuze maar ook zijn er tal van mogelijkheden op de internationale scholen.

Binnenkort gaan we weer een week richting Denemarken en pakken nu een ander deel van Denemarken. We gaan op onderzoek uit in zuid en midden jut land. Stiekem hopen we natuurlijk dat mijn man een uitnodiging krijgt en ons bezoek een direct doel zou kunnen zijn. In dat geval zullen wij natuurlijk in die omgeving gaan zoeken naar huisvesting.

We beseffen maar al te goed dat mijn man eerst werk moet hebben voordat wij kunnen gaan emigreren. Wel zijn we ons aan het voorbereiden door al bezig te zijn met de taal. Ook mijn eigen websitewinkel zal ik van de hand moeten doen en ook daar zijn we nu mee bezig. Op dit moment doen wij alles nog via internet netwerken en zijn er weinig openingen te vinden met direct contact met Denen of Nederlanders in Denemarken. Wij denken dat als je al mensen kent in Denemarken dat je meer openingen hebt om ook werk te vinden. Het aanbod aan werk is zeker veel meer dan in Nederland.

Het financiële plaatje hebben wij ook rond. Voor huisvesting moeten wij zeker rekening houden met 6 maanden aan maandelijkse huur die je moet opbrengen ( de borg en de eerste maanden). Ons bezoek in Denemarken heeft ons opgeleverd dat de verschillen met Nederland qua prijzen niet al te veel verschillen. Wel is het oppassen bij restaurants. Ook werden wij diverse keren op straat aangesproken als men zag dat wij iets zochten. Een Deen komt dan zo bij je om je te helpen.

Wij hebben het idee gekregen dat Denemarken een stuk relaxter is, de wegen zijn ook een stuk rustiger en de mensen zijn niet gehaast. Voor nu staan we in de start blokken, er hoeft maar 1 sollicitatie te lukken en ons draaiboek kan beginnen. Ook beseffen wij dat ik voornamelijk in het begin een baan zal krijgen waarin Deens niet noodzakelijk is en een baan zal zijn wat meer achter de schermen gebeurd.

Voor onze zoon hebben wij informatie opgezocht over emigratie voor pubers. Maar ook voor ons als ouders hoe je een kind erin kan begeleiden. Wij betrekken hem erin en met ons volgende bezoek gaat hij ook mee.

Onze dierbaren in Nederland staan achter onze keuze.

Jolanda van der Veer.