Auto invoeren

Als je naar Denemarken verhuist en je wilt je auto meenemen, moet je deze binnen 14 dagen na aankomst op Deense nummerplaten laten zetten.

Als je maar tijdelijk in Denemarken bent (minder dan 185 dagen) mag je met buitenlands kenteken te rijden.
Als je niet zeker weet hoe lang je in Denemarken wilt blijven, kun je bij SKAT toestemming vragen om met buitenlands kenteken te rijden.

Wanneer mag je met buitenlands kenteken rijden?
Als je in Denemarken woont mag je daar alleen in een buitenlandse auto rijden als je tenminste aan één van de volgende voorwaarde voldoet:

  • Het voertuig heeft nummerplaten die ten hoogste 7 dagen geldig zijn (proefplaten of proefmerk) uit een EU/ EØS-staat, Faeröer of Groenland. Je kunt deze ook kopen bij SKAT in Denemarken. 
  • Het voertuig is gehuurd in het buitenland voor ten hoogste 7 dagen. De naam van de bestuurder moet op het huurcontract staan. Als de huurperiode voorbij is, moet het voertuig vanaf de grens rechtstreeks naar de plaats in het land waar het terug gebracht moet worden.
  • Het voertuig is volgens een verzekeringsafspraak tot je beschikbaarheid gesteld nadat je eigen voertuig in het buitenland pech heeft gekregen. Je mag met het voertuig vanaf de grens alleen naar je woonadres rijden en verder naar het afleveradres van het voertuig. Je moet een bewijs hebben wat het doel is van de rit en dit laten zien als de politie of SKAT erom vraagt.
  • De eigenaar of gebruiker van het voertuig zit in het voertuig terwijl je rijdt.

Je moet zowel het registratiebewijs van het voertuig bij je hebben als de toestemming voor de proefplaten of de huurafspraak als je in Denemarken rijdt.

In alle ander gevallen moet je Deense registratiestratiebelasting betalen en Deense nummerplaten hebben.

Skat heeft een rekenmachine gemaakt waar je kunt berekenen wat het ongeveer gaat kosten om je auto in te voeren. Deze kun je hier vinden: http://www.skat.dk
Om de Deense verkoopprijs te vinden voor een vergelijkbare auto kun je hier terecht: www.bilbasen.dk of www.bilzonen.dk

Extra informatie: Een Nederlands rijbewijs is gewoon geldig in Denemarken en hoeft dus niet omgezet te worden naar een Deens rijbewijs. Je kunt je rijbewijs in Denemarken laten verlengen. Meer informatie met betrekking tot het verlengen van het rijbewijs vind je HIER