Deens leren

Het kan een uitdaging zijn om Deens te leren. Sommige klanken klinken voor een buitenstaander hetzelfde terwijl een Deen toch echt duidelijk het verschil hoort. Sommige woorden worden op dezelfde manier geschreven maar op een andere manier uitgesproken waardoor de betekenis duidelijk wordt. Maar laat je daardoor niet afschrikken. Denen stellen het erg op prijs als je Deens probeert te praten.

Het is aan te raden om als voorbereiding van de emigratie alvast in Nederland, Deens te leren. Hoewel de meeste Denen goed Engels spreken, is het voor de integratie makkelijker als je vanaf de eerste dag al wat Deens praat. Op www.deensetaal.nl kun je een docent vinden bij je in de buurt.

Nieuwkomers in Denemarken hebben de eerste drie jaar recht op Deense les. Zodra je een cpr-nummer hebt wordt je uitgenodigd voor de 'sprogskole'. Dat kan dagonderwijs zijn maar wie overdag werkt kan ook een avondcursus volgen. Het is meteen een goede gelegenheid om meer te weten te komen over de Deense cultuur. Hier kun je meer informatie vinden over de Deens sprogskolen: www.dedanskesprogcentre.dk. Wie veel reist en daarom niet een sprogskole kan bezoeken, kan een gratis online cursus volgen. De sprogskole en de gemeente kunnen helpen bij het aanvragen van die cursus. 

Er zijn ook woordenboeken te koop in zowel Denemarken als Nederland:

Nederland:
Prisma groot woordenboek Nederlands Deens ISBN10: 9027479860
Prisma groot woordenboek Deens Nederlands ISBN10: 9027479879

Denemarken:
Gyldendals Røde Ordboger
Hollandsk Dansk Ordbog ISBN: 8700759767
Dansk Hollandsk Ordbog ISBN: 8700759740

Wat ook een handig boek kan zijn:
Politikens visuelle ordbog 
ISBN: 9788756788984
32.000 woorden in het Deens-Engels-Duits-Frans-Spaans aan de hand van gedetailleerde tekeningen.

Online Deens leren:
www.danskherognu.dk
www.speakdanish.dk
www.fjern-uv.dk

Sites over de Deense taal:
www.dsn.dk
www.sproget.dk